Wokół winiarstwa na Ukrainie rozkwitły dziesiątki powiązanych przedsiębiorstw – produkujących butelki, beczki, korki itp. o wartości kilkudziesięciu milionów Euro. Otwierając francuskie wino lub koniak, nie jesteśmy świadomi, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że były one częściowo leżakowane w dębowej beczce wykonanej z ukraińskich surowców. Produkcja beczek, butelek, korków i innych komponentów to ekosystem przedsiębiorstw, które sprzedają towary na całym świecie.

 

Wycieczka na Ukrainę szlakiem winnego biznesu można zacząć od Iwano -Frankowska. Duże, nowoczesne przedsiębiorstwa zatrudniają kilkudziesięciu specjalistów i produkcja to ok 3000 baryłek rocznie do Francji, USA, Szkocji, Hiszpanii, Chin, Australii i innych krajów.  Proces stworzenia beczki nie jest długi, ale drewno do wykonania jej dojrzewa przez co najmniej 2 lata, zanim zostanie przerobione na beczkę. Firmy produkuje beczki na ekskluzywne zamówienie: miesza różne rodzaje dębu (ukraiński, francuski, słowacki), dodaje inne gatunki drewna, produkuje beczki z surowców owocowych, produkuje surowce alternatywne do leżakowania win oraz odnawiają stare beczki z Francji, Republiki Południowej Afryki , Szkocja, przedłużając ich życie. Jadąc nieco dalej na zachód, do Chustu, natkniemy się na kolejną firmę specjalizującą się w dębie. Część firm ukraińskich zajmuje się produkcją nitów dębowych, z których lwią część sprzedają do Francji – Bordeaux, Burgundii, prowincji Cognac. Tam nit zamienia się w beczki i jeździ po całym świecie do USA, Argentyny, Chile, Meksyku, tej samej Francji – i być może wraca na Ukrainę w postaci francuskiej beczki.  Jedna z firm zatrudnia 120 osób, a obroty z roku na rok rosną – w 2021 roku wyniosły 72 mln UAH, w 2022 – 132 mln UAH, a za I półrocze 2023 – 215 mln UAH. Kolejną działalnością firmy jest alternatywa dla dębu – batony, zrębki, płynny ekstrakt z dębu i inne materiały do ​​starzenia win i alkoholi. Co prawda alternatywa dębowa zajmuje 1% całkowitego obrotu, jednak właściciele widzą świetną perspektywę w tym kierunku i wykorzystują zaawansowane technologie, aby z roku na rok zwiększać ten odsetek. Wielkość produkcji nitów wynosi 250 m3 miesięcznie, a wyrobów enologicznych (palone drewno dębowe o różnych rozmiarach i kształtach oraz naturalne ekstrakty suche i płynne) – ponad 150 ton miesięcznie. W rejonie Odessy znajduje się przedsiębiorstwo, które od  20 lat rozwija produkcję korków, korzystając z doświadczenia i technologii portugalskich kolegów. Firma produkuje 150 milionów korków rocznie, zaopatrując rynek rodzimy, Mołdawii, Gruzji, Bułgarii, Słowenii, Dominikany i innych. Produkuje się tu różnorodne korki – od całych, ciętych w jednym kawałku, po aglomerowane, czyli wytwarzane z odpadowego, naturalnego korka. Klientami firmy są nie tylko winiarnie, ale także producenci wszelkich mocnych alkoholi. W ofercie znajdują się dodatkowe usługi w postaci różnorodnych zakrętek – naturalnych i plastikowych – do brandy, whisky, rumu, wódki i innych. Kolejnym ważnym elementem biznesu winiarskiego na Ukrainie są sadzonki winogron. Liczba plantatorów posiadających oficjalną certyfikację sadzonek spadła z 40 w 2000 r. do dwóch w 2022 r. Dziś na Ukrainie certyfikowane sadzonki może sprzedawać jedynie Instytut Winiarstwa i Winiarstwa im. V.E. Tairova i firma „Vinohrad Odessa”. Ta ostatnia posiada w swojej szkółce ponad 1000 odmian i co roku sprzedaje sadzonki na rynku rodzimym i za granicą. W najlepszych latach sprzedawano tu milion sadzonek rocznie, dziś liczba ta spadła o 80%. Obecność własnych szkółek jest ważnym elementem pomyślnego funkcjonowania ekosystemu. To właśnie w takich szkółkach znajdują się najcenniejsze odmiany selekcji lokalnej i autochtoniczne odmiany winorośli. Butelki do wina produkowane są w kilku zakładach na Ukrainie. Jeden z największych producentów butelek pod koniec maja 2023 roku wznowił pracę po tym, jak wiosną 2022 roku rosyjskie rakiety zniszczyły piece i obiekty przedsiębiorstwa. Wcześniej pracowało tam 800 osób, produkując 2500 rodzajów wyrobów szklanych. Zakład ten był głównym dostawcą dla wielu ukraińskich winiarzy, a jego utrata bezpośrednio odbiła się na wartości win w kraju. Butelki do wina nie są głównym przedmiotem działalności firmy. Zajmuje się także innymi branżami – medycyną, szkłem do artykułów spożywczych i innymi napojami.

Historia winiarstwa w regionie Morza Czarnego jest bardzo interesująca, można tam zwiedzić niejedną winiarnię, które oczywiście organizują degustacje regionalnych wyrobów alkoholowych. To obowiązkowy  punkt każdej wycieczki do Odessy. To jednak wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o biznes związany z “winoroślami”. Na tym fundamencie powstał potężny przemysł, który na skalę światową produkuje wysokojakościowe beczki, baryłki, nity, korki, butelki i inne.