Przygotowanie zdrowej, niskokalorycznej diety z pewnością przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Naturalnie powinniśmy wiedzieć jakie składniki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, czego powinniśmy unikać. Wiele osób na co dzień posiada złe przyzwyczajenia żywieniowe, które możemy w łatwy sposób usunąć, dlatego warto zwracać uwagę na wszystko co spożywamy w ciągu dnia.

Jakie produkty mają negatywny wpływ na naszą dietę?

Czego powinniśmy unikać podczas opracowywania diety?

Twoje ciało potrzebuje płynów w postaci wody. Napoje słodzone cukrem dostarczają zbędnych kalorii i mało ważnych składników odżywczych. Częste spożywanie napojów tego rodzaju może prowadzić do rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2. Napoje alkoholowe są również wysokokaloryczne. Ponadto alkohol wiąże się z zagrożeniami dla zdrowia. Idealnymi środkami gaszącymi pragnienie są oczywiście woda, niesłodzone herbaty ziołowe i owocowe. Napoje zawierające kofeinę, takie jak niesłodzona herbata i kawa, to napoje bezkaloryczne, które można dodać do bilansu płynów.

Wysokie spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a tym samym również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Spożywamy dużo soli poprzez żywność przetworzoną, sól znajdziemy w takich produktach takich jak chleb, ser, mięso, wędliny i produkty gotowe oraz fast food. Ale dużo soli dostaje się również do jedzenia podczas przygotowywania posiłków w domu, dlatego też musimy zwrócić szczególną uwagę podczas gotowania zupy. Dodatkowo powinniśmy zwracać uwagę na zawartość tłuszczu w poszczególnych posiłkach, warto w tym przypadku zwiększyć spożycie ryb zawierające zdrowe dla naszego organizmu tłuszcze.

W przygotowaniu zdrowej oraz zbilansowanej diety może pomóc nam oczywiście dietetyk, będzie wiedział co potrzebne jest na co dzień dla naszego organizmu, może przygotować dietę na kolejny tydzień czy też nawet na cały miesiąc. Oczywiście obecnie poradnie dietetyczne prowadzą swoje strony internetowe, możemy wejść na stronę kaloria.com.pl, znajdziemy tam wiele interesujących informacji na temat współpracy z dietetykiem.